Aj to najobyčajnejšie korenie môže pomôcť byť zdravší – alebo kúzelná rasca

Rasca patrí medzi tradičné kuchynské korenie, ktoré doma nájde snáď každý. Používali ju už v staroveku a dnes slúži najmä na dochucovanie napríklad jedál, mäsa, zemiakov či omáčok. Bolo by však veľkou škodou rascu využívať iba pri príprave jedál, pretože je prírodným liekom. Na čo všetko ju teda môžete použiť?

Aj to najobyčajnejšie korenie môže pomôcť byť zdravší – alebo kúzelná rasca

(zdroj: unsplash.com)

Zdroj mnohých vitamínov

Rasca, ako ju poznáme, sa získava z rastliny zvanej rasca lúčna, latinsky Carum carvi. Ide v podstate o jej semená, ktoré v kuchyni bežne používame spolu s ostatnými koreninami. Semienka rasce obsahujú hlavne vodu, ale aj bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Sú zdrojom množstva minerálnych látok, ako železo, zinok, horčík, vápnik či draslík. Rasca obsahuje vitamíny A, C a E a mnohé z vitamínov skupiny B. Nachádzajú sa v nej aj omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, esenciálne oleje a antioxidanty. Má tak skutočne blahodarné účinky na náš organizmus. Účinná je hlavne pri tráviacich ťažkostiach, pomáha pri bolestiach brucha, plynatosti a nadúvaní. Rasca ďalej podporuje trávenie, napomáha pravidelnému vylučovaniu a celkovo zlepšuje stav čriev.

Jesť ju môžete aj dvakrát denne

Okrem toho má rasca močopudné účinky, čiže dokáže z tela odstrániť nadbytočnú vodu. Je antiseptická, detoxikačná a podporuje imunitný systém. Dokonca pomáha odstrániť aj zápach z úst. Pripisuje sa jej aj podpora laktácie, ochrana pokožky pred hubovými a mikrobiálnymi infekciami, uvoľňovanie nahromadeného hlienu v dýchacích cestách, podpora krvotvorby a znižovanie cholesterolu. Rascu je tak naozaj dobré konzumovať – ideálny príjem by nemal presiahnuť polovicu polievkovej lyžice v jednom jedle maximálne trikrát do týždňa. Ak ju používate len ako posyp na pokrm, pokojne ju konzumujte každý druhý deň. To však platí v prípade, že ste zdravý. Pri zdravotných ťažkostiach sa totiž rasca v podobe čaju odporúča konzumovať dvakrát denne.

Ak chcete zhodiť kilo alebo dve

Rasca predstavuje bežnú koreninu, ktorá v normálnych dávkach so sebou neprináša nežiaduce účinky. Samozrejme, i napriek jej bezpečnosti nie je vhodné to s ňou preháňať. Nadmerné dávky zvyšujú fotosenzitivitu (citlivosť kože na slnko), taktiež môžu spôsobiť nevoľnosť, zvracanie či bolesti hlavy. Rasca je dobrá dokonca aj na chudnutie – zrýchľuje totiž metabolizmus a podporuje trávenie, čo je ideálne pre zníženie hmotnosti. Ak držíte diétu a snažíte sa nejaké to kilo zhodiť, určite pri príprave jedál po nej siahnite. Pridať ju môžete takmer do všetkého. Veľmi vhodná je na dochutenie nátierok, omáčok i polievok. Prípadne si trochu mletej rasce nasypte ráno do jogurtu.