Čokoládovo-hruškové rizoto – jednoduchý a chutný recept na doma
Rizoto varí z ryže mnoho ľudí, no skúste ho raz pripraviť nasladko. Recept je jednoduchý a rýchly, všetko zvládnete pripraviť aj doma a z ingrediencií, ktoré nájdete bežne v najbližších potravinách. Vyskúšajte niečo nové, tento recept za to stojí!
Na 4 porcie budete potrebovať:
– 2 hrušky,
– citrón,
– 100 gramov ryže (ideálne arborio),
– 500 mililitrov mlieka,
– 250 gramov cukru krupica,
– 100 gramov čokolády,
– 2 lyžice masla,
– vodu
– a celú škoricu.
Postup krok za krokom
Do misky nalejte vodu a vytlačenú šťavu z citróna. Potom olúpte hrušky, prekrojte ich na pol, zbavte jadrovníka a vhoďte do studenej vody s citrónom. Vďaka tomu vám hrušky nezhnednú. Medzitým priveďte do varu 750 mililitrov vody s krupicou a škoricou. Počkajte, až sa cukor rozpustí, a prihoďte do hrnca hrušky. Varte, kým nezmäknú, trvá to asi 10-15 minút. Potom hrniec odstavte z plameňa a hrušky nechajte v sladkom náleve vychladnúť.
V kastróliku rozpustíme maslo a zhruba 2-3 minúty na ňom za stáleho miešania restujte ryžu. Prilejte do rajnice časť horúceho mlieka a priveďte do varu. Akonáhle sa mlieko vyvarí, prilejte ďalšiu časť a varte, kým ryža nezmäkne.
Poslednú várku mlieka nenechajte vyvariť úplne, aby bolo rizoto krémové. Nakoniec vmiešajte do rajnice nalámanú čokoládu (čím viac percent má, tým lepšie) a nechajte rozpustiť. Čokoládové rizoto podávajte s povarenou hruškou. A ak chcete, tanier ešte posypte plátkami mandlí.